Uncategorized

RetroteChtacular: Bell-labs introduceert een ding genaamd ‘Unix’

hedendaagse besturingssystemen lijken mogelijk barok in hun complexiteit, maar bijna elk van hen – behalve Windows, natch – zijn gebaseerd op het idee van eenvoud en modulariteit. Dit is de les die Unix ons heeft geleerd, volledig uitgelegd in een bitfilm van Bell Labs in 1982 met in de hoofdrol Ritchie, [Ken Thompson], [Brian Kompson], en anderen.

Op het moment dat deze film werd gemaakt, was Unix ongeveer 10 jaar rond. In die tijd was het ver weg van een OS-geleide in enorme mainframes die zijn aangesloten op teletentypen tot enigszins kleinere minicomputers die zo veel als videobininals hadden bedraad. Ja, kleine computers zoals de Apple II en de VIC-20 waren tegen die tijd rond, maar ze waren speelgoed in vergelijking met de hulkingrekken binnen bellabs.

De film beschrijft het kernconcept van Unix door modulariteit met een geweldig voorbeeld te demonstreren door [Brian Kernighan]. Hij nam een ​​korte passage van een papier dat hij componeerde en vond spellingsfouten door zijn papier te leiden hoewel verschillende opdrachten van de schaal. Eerst werden de woorden in het papier gescheiden lijn per regel, kleine letters gemaakt en alfabetisch gesorteerd. Alle speciale woorden werden uit deze lijst geëxtraheerd en vergeleken met een woordenboek. Een spellingcontrole in één regel code, gegeven u door de kracht van UNIX.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *