Uncategorized

Een Slim 7400 Logic VGA-bord voor al uw retro-behoeften

In de loop der jaren hebben we een aantal hackers gezien die VGA genereren met 74xx logische chips, maar ze zijn over het algemeen niet de meest praktische builds. Vaak samengesteld als onderdeel van een concurrentie of puur voor de uitdaging, worden deze circuits meestal geïmplementeerd in een massa jumperdraden en nemen vaak meerdere breadboards in beslag. Niet precies iets dat je in een la kunt gooien als je ermee klaar bent.

Maar de VECTRON VGA PLUS, gemaakt door Prolific Hacker [Nick Bild], slaagt erin om de dingen aanzienlijk te verbeteren. Speciaal ontworpen om kleiner en eenvoudiger te zijn dan zijn voorgangers, bevat de aangepaste PCB veel minder chips dan we gewend zijn om te zien voor dit soort dingen. Tegelijkertijd biedt het een handige kopbal langs de onderkant waarmee de gebruiker verbinding kan maken met alles waar ze aan werken, van microcontrollers tot retro-computers.

Als je breadboard er zo uitziet, is het tijd voor een PCB.
Het lijkt erop dat de PCB nog steeds aanzienlijk kan worden gekrompen als je echt de bureaustuimte op zoek bent, maar we stellen ons voor voor zijn doeleinden, [Nick] vond dit meer dan compact genoeg. Vooral als je kijkt naar wat hetzelfde circuit eruitzag tijdens de breadboardfase. Yikes.

Wat heeft het gedaan om deze 640 x 480 VGA-interface te vereenvoudigen? Het korte antwoord is meer RAM toe. Waar mogelijk is toegewijde hardware vervangen door software-operaties die kunnen worden uitgevoerd door het extern aangesloten apparaat. [Nick] heeft een voorbeeldcode voor de Arduino verstrekt waarmee de microcontroller de gegevens in het geheugen van de raad van bestuur duwt en controle heeft.

We kunnen de oorsprong van dit project een paar jaar volgen, tot wanneer [Nick] werkte aan het toevoegen van een LCD-scherm aan zijn HomeBrew 6502-computer. Een paar maanden later stelde hij de eerdere versie van dit bord samen, de VGA VGA, voordat hij versnellingen schakelde en VGA-generatiefoer overhandigt aan een FPGA. We zijn verheugd om de volgende evolutie van dit project te zien en gezien het trackrecord van deze specifieke hacker, moeten we niet lang wachten voordat het onze inbox raakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *