Digital Electronics

Een goed gedocumenteerde breadboardcomputer toont toewijding

Deze pagina’s zijn niet precies verstoken van thuisgebouwde computers, met die gebouwd op soldeerloze breadboard minder frequent, maar nog steeds geen zeldzaamheden. Maar wat is meer van een zeldzaamheid is deze grond-up 8-bit 74xx logic-gebaseerde computer (video, ingesloten hieronder) met volledige bron, een emulator, assembler en testsuite. [JDH] bracht een solide paar weken lang in de nacht te werken om dit te bouwen, en de resultaten tonen voor zichzelf.

De nieuwe JDH-8 is nu een krachtinstelling.

De architectuur is een traditionele 8-bits lading / winkel microcoderde processor met de microcode die is opgeslagen in gemakkelijk programmeerbare AT28C64 EEPROMS voor het losmaken van tweaking. De adresbus is 16-bits, wat hiervoor vrij ruim is, en plaatst het in lijn met (weliswaar meer geavanceerde) 8-bit micros van oud, zoals de 6502. Er is ook een hardware-stapel en een discrete logica alu ook! Eindelijk, want dat was al niet genoeg werk, voegde hij eraan toe in zijn eigen discrete logische videocontroller.

Wijs mensen simuleren voordat een prototyping zoiets als dit
Er zijn zestien instructies voor geheugentoegang, alu-operaties en I / O-operaties. Een van de geweldige dingen over dit project is dat [JDH] gemakkelijk toestaat de fouten die onderweg zijn gemaakt, en hoe de architectuur dit complex niet hoefde te zijn. Een voorbeeld is dat hardware-stapel niet echt nodig was, omdat het gewoon in software had kunnen worden geïmplementeerd. Ook, vanwege de implementatie waren geheugenorganisatie zo snel in vergelijking met de haalbare cyclustijd, dat er echt geen zin had om de architectuur van de lading / winkel te gebruiken! Toch had [JDH] leuk gebouwen en programmeren!

Het was interessant om het gebruik van Logisim-Evolution te zien om eerst een hoog niveau van de architectuur te debuggen en vervolgens de vertaling in TTL-chips. Deze schrijver was niet op de hoogte van die tool (de schaamte!) Maar gaat dit snel uitproberen.

Alle Code voor de softwarekant van dingen is te vinden op het project Github. Misschien verschijnt het hardwareontwerp daar ook, wees op het moment van schrijven we het niet lijken te vinden.

Kan niet genoeg broodplatencomputers krijgen? (Wij kunnen dit niet bekijken van vorig jaar. Geplaatst voor een geschikte behuizing voor uw nieuwste broodbroodcomputer? Wat dacht je van een broodbakje.

Bedankt [BrightBluejim] voor het verzenden van dit in!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *